PONDĚLÍ 2.7.2001
Fórum:"Smysl a potřeba profesních organizací"
 
FÓRUM
ZPRAVODAJSTVÍ
ROZHOVOR
PRÁVO & MÉDIA
ETIKA & MÉDIA
JAZYK & MÉDIA
ÚLOVEK
RECENZE
KALENDÁŘ
VOLNÁ TRIBUNA
ARCHIV FÓRA
VOLNÁ TRIBUNA
Bylo zpravodajství o údajném jednání generálního ředitele TV Nova Vladimíra Železného profesionálně zvládnuté?
Jan Jirák, Petr Kopecký 2.7.2001

V minulých týdnech proběhla médii zpráva o údajném jednání, které vedl ve Spojených státech generální ředitel TV Nova Vladimír Železný za přítomnosti ministra zahraničních věcí Jana Kavana a které se mělo týkat propojování českých soukromých televizí. Pátrání redaktorů  publicistiky ČT a Respektu postupně využila i jiná média (Lidové noviny je - na rozdíl od ČTK - citovaly druhý den, Mladá fronta Dnes přinesla po dvou dnes vlastní celostránkovou reportáž, aniž na původní zdroje odkázala, pak teprve zprávu převzala ČTK…)

V původní verzi pořadu Fakta ČT byla informace omezena na politický rozměr a obsah jednání zůstal v rovině spekulace. MfD přinesla podrobnosti o jednání (údajný plán Vladimíra Železného na ovládnutí všech tří větších komerčních televizních stanic v ČR).

Zpráva (která  se navíc opírala o nejmenované zdroje) nás vybídla k otázce, zda bylo zpravování o této události zvládnuté profesionálně dobře a zda se tato zpráva měla v médiích objevit.

Pro (zpráva se měla objevit, zpráva byla dobře zpracovaná, nezveřejnění zdrojů bylo na místě):
Informace o tom, že se ministr vlády účastní podobných jednání je pro veřejnost důležitá, neboť z ní můžou usuzovat ministrovu věrohodnost.

Informace o možném propojování médií je vždycky důležitá, protože (i vzájemná) nezávislost médií je důležitou podmínkou.

Zpráva byla solidní ukázkou investigativní žurnalistiky a informovala o něčem, co chtěli účastníci utajit.
Nezveřejnění zdrojů bylo správné, jelikož šlo podle tvrzení médií o dva na sobě nezávislé zdroje, takže věrohodnost byla zachována a média se vůči zdrojům zachovala čestně.

Proti (zpráva se neměla objevit, zpráva nebyla dobře zpracovaná, nezveřejnění zdrojů nebylo na místě):
Vzhledem k tomu, že obsah jednání měl podle médií spíše hypotetický charakter, nešlo fakticky o zprávu a pro stav české mediální soustavy neměl žádný význam.

Přítomnost celebrit (ministr, ředitel největší soukromé televize) dělá z události bulvární zprávu, takže do médií, v nichž se objevila, nepatří.

Utajení zdrojů vedlo k tomu, že zpráva nebyla věrohodná - nebyla dostatečně vyvrácena možnost, že únik informace do médií byl záměrný a řízený a měl svůj cíl (například měl dostat ministra do prekérního postavení).

Jan Jirák, Petr Kopecký

  Tisk
 
Komentáře k článku