ÚTERÝ 17.7.2001
Fórum:"Současná česká žurnalistika"
 
FÓRUM
ZPRAVODAJSTVÍ
ROZHOVOR
PRÁVO & MÉDIA
ETIKA & MÉDIA
JAZYK & MÉDIA
ÚLOVEK
RECENZE
KALENDÁŘ
VOLNÁ TRIBUNA
ARCHIV FÓRA
VOLNÁ TRIBUNA
Baťůžkáři v Jágr-týmu - Letní klišé s Mediareportem
Petra Köpplová 17.7.2001

Novinářská práce je spojena s každodenním rytmem života, a tak se v ní pochopitelně řada témat a postupů opakuje. Těžko může deník či rozhlasová stanice přehlédnout, že jsou Vánoce ("chvíle pohody"), že se blíží léto ("čas dovolených"),  že začíná školní rok (kdy "prvňáčci zasednou do školních lavic").
S pravidelností je ale spojeno obrovské riziko opakování - jak se ostatně snažíme naznačit v závorkách uvedených výše. Opakování se ovšem netýká pouze způsobu pojmenování (tedy klišé jazykových), nýbrž i způsobu zpracování (klišé tématických). A tak už léto nezdobí učitelka polknutá žralokem na Jadranu, ani socialistické kombajny (bojující s úrodou - jak jinak), nýbrž pohyby Járg-týmu po České republice. Ve zprávách o Mezinárodních filmovém festivalu v Karlových Varech nesmí chybět upozornění na rozpor mezi trochu snobskou atmosférou festivalových hostů a "baťůžkáři". Zprávy o bouřkách jsou stále ještě doprovázeny všemi dostupnými náznaky povodní (každý vytopený sklep je dobrý) a přílohy denních listů se předhánějí v tom, kdo lépe pojedná téma "jak tráví naši/světoví politici/sportovci/ herci/milionáři dovolenou".

Televizní stanice promítají léto klišovitě do celé programové skladby a prodávají reprízy mnohokrát ohraných pořadů v neotřelým ambalážích to jako "letní pábení", tu zase co "vražedné léto".


Rozhodli jsme se, že nezůstaneme pozadu, a tak vyhlašujeme akci

LETNÍ KLIŠÉ S MEDIAREPORTEM

Chceme se v následujících vydáních Mediareportu s Vaší pomocí porozhlédnout po jazykových i tematických klišé, která jsou spojena s letním obdobím.  Pokud jste zaznamenali něco, co lze za klišé považovat, napište nám (mediareport@nadaceperoutka.cz) a pokuste se ve svém příspěvku vysvětlit, proč svůj návrh považujete za klišé a jak si vysvětlujete jeho vznik a čím je dána jeho vytrvalost.

Petra Köpplová

  Tisk
 
Komentáře k článku