PONDĚLÍ 20.8.2001
Fórum:"Britské kontroly na Ruzyni a média"
 
FÓRUM
ZPRAVODAJSTVÍ
ROZHOVOR
PRÁVO & MÉDIA
ETIKA & MÉDIA
JAZYK & MÉDIA
RECENZE
KALENDÁŘ
VOLNÁ TRIBUNA
ARCHIV FÓRA
VOLNÁ TRIBUNA
JE Temelín: informování nebo přesvědčování?
Václav Moravec, BBC 20.8.2001

"Uvědomte si, že jaderná elektrárna Temelín je první jadernou elektrárnou na světě, která se takříkajíc spouští v přímém přenosu. Na žádné jaderné elektrárně na světě nikdy nebyla tak otevřená informační politika jako na Temelíně." Tak komentoval v dubnu 2001 ředitel JE Temelín František Hezoučký vysoký počet poruch při spouštění prvního bloku jaderné elektrárny na jihu Čech.

Dostavbě Temelína a následnému spouštění prvního bloku věnovaly hlavní české deníky (MF Dnes, Právo, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Zemské noviny a České slovo) značný prostor, což dokládá následující statistika zpracovaná na základě podkladů společnosti Newton, která se zabývá monitorováním médií: v roce 1998 bylo v těchto denících publikováno 837 příspěvků na téma Temelín, o rok později to bylo již 1149 příspěvků, v roce 2000 šlo o 1405 příspěvků a letos (od 1. ledna do 31. června) vyšlo o Temelínu v těchto listech  897 příspěvků.

Čísla by mohla být pádným argumentem podporujícím tvrzení, že čtenář českých tistěných má dostatek cenných informací, aby si mohl udělat vlastní názor na to, zda je ve veřejném zájmu, aby byla jaderná elektrárna dostavěna a uvedena do provozu. Nezapomínejme ale, že cena informací je určována tím, nakolik mohou jejich příjemci pomoci při rozhodování. Není ovšem právě způsob referování o JE Temelín jasným příkladem toho, že rostoucí množství informací se projevuje na stagnaci (či dokonce poklesu) jejich ceny?

Proto pro čtenáře Mediareportu otevíráme diskusi v naší volné tribuně na téma: Poskytla česká média svým příjemcům dostatek relevantních informací pro rozhodnutí, zda pozastavit či dokončit stavbu JE Temelín?

Nabízíme dva argumenty: jeden "pro" a jeden "proti". Je na vás, aby jste je vyvrátili či doplnili.

PRO:
Média přinesla všechny relevantní informace, které jsou dostupné v otevřených zdrojích (data o spotřebě energie v ČR a jejich komparaci s dalšími státy Evropy, využití obnovitelných zdrojů energie v ČR a v Evropě, prognózu dalšího vývoje spotřeby elektrické energie v Evropě a v ČR, souhrnné informace o výhodách a nevýhodách využití jaderné energie v porovnání s jinými zdroji, informace o zajištění bezpečnosti Temelína a jeho vlivu na životní prostředí…). Další cenné informace již nebyla schopna publikovat, protože se k nim nedostala. Mnoho relevantních dat je totiž předmětem obchodního a bezpečnostního tajemství.

PROTI:
Česká média v úkolu poskytnou svým příjemcům dostatečné množství informací o JE Temelín selhala. Recipientům se dostávají jednotlivá data, která nejsou zasazena do souvislostí. Navíc jsou účelově vykládána jednotlivými stranami sporu (odpůrci a zastánci dostavby JE Temelín). Čtenáři, posluchači a diváci jsou tak svědky jevu, který je v Česku běžný: Namísto poskytnutí fakt, jež jsou podrobena kritické analýze, se v médiích objevují materiály, které jsou "pod vlivem" jedné či druhé strany. Nejde o to informovat, ale přesvědčit.

Václav Moravec

  Tisk
 
Komentáře k článku