PONDĚLÍ 3.9.2001
Fórum:"Jsou česká média maskulinní?"
 
FÓRUM
ZPRAVODAJSTVÍ
ROZHOVOR
PRÁVO & MÉDIA
ETIKA & MÉDIA
JAZYK & MÉDIA
RECENZE
KALENDÁŘ
VOLNÁ TRIBUNA
ARCHIV FÓRA
VOLNÁ TRIBUNA
Problematická pokuta
Václav Moravec 3.9.2001

2.000.000 ,- Kč - to je trest pro Českou televizi (ČT) za to, že během krize na přelomu loňského a letošního roku porušovala zákon. O pokutě rozhodla 29. srpna Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání. Plátcům uživatelských poplatků za televizní přijímače, kteří případnou pokutu za své médium veřejné služby zaplatí, se však dodnes od regulačního orgánu nedostalo obšírného vysvětlení, které paragrafy zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání (č. 468/1991 Sb., včetně novel) byly porušeny, a kterými konkrétními kroky ČT k tomu došlo. Nejvyšší možnou finanční sankci dle zákona Rada ČR pro RTV ve své tiskové zprávě vysvětluje následovně: "Ve věci zimní krize v České televizi Rada po analýze vyjádření provozovatele vysílání potvrdila původní kvalifikaci zjištěných překročení zákona ve vysílání ČT v období prosinec 2000 - leden 2001 a rozhodla o uložení pokuty v maximální možné výši podle tehdy platného zákona. Definitivní text správního rozhodnutí s podrobným zdůvodněním bude schválen na 14. zasedání." ) K udělení nejvyšší možné pokuty přistoupila Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání ve své desetileté historii podruhé. Poprvé udělil regulační orgán pokutu ve výši dva milióny korun v květnu 1998 - a to soukromé TV Nova za pořad Áčko na téma "Živím se svým tělem". Rada tehdy seznala, že nejsledovanější komerční televize v talk-show určené mladým divákům pojala "závažné téma prostituce zhlečujícím způsobem a celkové vyznění pořadu mohlo ohrozit psychický nebo morální vývoj dětí a mláděže". Nova se proti udělení pokuty odvolala k soudu a podle dostupných informací soud zatím v této věci nerozhodl.

Vraťme se však k dvoumilionové pokutě České televizi, kterou je možné nejen z výše citované tiskové zprávy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání z 29. srpna označit slovem problematická. Z několika důvodů uvádím dva nejzásadnější:

1) Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání se usnese na tom, že Česká televize v době tzv. televizní krize porušila zákon, aniž by měla vypracované správní rozhodnutí a podrobné odůvodnění. Rada tím veřejnosti předvádí míru své (ne)profesionality. Obdobné regulační orgány pro elektronická média ve světě mají zpravidla nejdříve vypracované správní rozhodnutí a jeho zdůvodnění (někdy i několik verzí) a trve na jejich základě hlasují o tom, zda provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání porušili zákon. Ostatně podobný postup, kdy Rada ČR pro RTV nejdříve zkonstatuje porušení zákona a pak pro své rozhodnutí hledá argumenty, není nový. V minulosti Radu za její diletantismus několikrát kritizoval generální ředitel TV Nova Vladimír Železný (například při zahájení správního řízení o neobjektivnosti pořadu Volejte řediteli).

2) Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání neměří všem hráčům v systému českých elektronických médií jedním metrem. To, že regulační orgán má politické zadání potrestat vzbouřence prozradil při své rezignaci na post člena Rady ČR pro RTV v prosinci 2000 kameraman Stanislav Milota. Jeho argumentaci podporuje to, že Rada na rozdíl od kauzy "pokuta ČT" nepostupovala tak razantně v dalších prohřeščích vůči  zákonu o provozování rozhlasového a televizního vysílání: transparentnost majetkových vztahů na trhu komerčních televizí v ČR, pořad Volejte řediteli a skrytá reklama v něm, objektivita a vyváženost zpravodajství TV Nova při referování o sporu s bývalou servisní organizací ČNTS atd.

Václav Moravec

  Tisk
 
Komentáře k článku