PONDĚLÍ 1.10.2001
Téma:"Je internetová žurnalistiska jiná?"
 
TÉMA
ZPRAVODAJSTVÍ
ROZHOVOR
PRÁVO & MÉDIA
ETIKA & MÉDIA
JAZYK & MÉDIA
RECENZE
LITERÁRKY
KALENDÁŘ
VOLNÁ TRIBUNA
ARCHIV TÉMAT
TÉMA
Internet je "jiné" médium
Jiří Hlavenka, Computerpress 1.10.2001

Internet je "jiné" médium než noviny, rozhlas nebo televize a internetová žurnalistika specifických vlastností tohoto média využívá. Pokud si dále dovolím některé, z vlastnosti média vyplývající odlišnosti internetové žurnalistiky zmínit, pak s vědomím, že současně značně paušalizuji, neboť internetových médií jsou tisíce a dovedou si být tak nepodobná, jak... si dovedou být nepodobná právě jen internetová média.

Jedna z velice často vídaných odlišností je, že internetové médium velmi často překročí hranice svého žánru (tj. "e-časopisu" nebo "e-novin") a začne se rozšiřovat do jakéhosi oborově specializovaného portálu či kvazi-portálu. Toto postihuje jak zahraniční, tak česká internetová média, a někde ona ne-žurnalistická část internetového média už dokáže převýšit část žurnalistickou (např. český Idnes.cz). Médium tak začíná podnikat jinde než v mediální oblasti: o tom, co to může pro žurnalistiku znamenat, se není potřeba rozepisovat.

Další významnou odlišností je interaktivita se čtenářem, na Internetu zcela bezprecedentní. Žurnalista musí počítat s tím, že okamžitě po zveřejnění příspěvku se začnou objevovat (tj. zveřejňovat) reakce čtenářů - obvykle velmi přímočaré, a jejich počty jdou často do stovek. Že to je mimořádná zpětná vazba pro žurnalistu, ale i pro vydavatele média, také není potřeba rozvádět.

Konečně třetí odlišností, kterou bych rád vyzdvihl, je povinnost vyjadřovat se stručně, pojmout téma ve zkratce - jinak hrozí, že články na Internetu odmítne většina čtenářů číst. Důvody jsou hlavně technické: obrazovka počítače není pro čtení příliš vhodná, číst mnohastránkové články je pro internetového čtenáře docela oběť. To zkušení internetoví vydavatelé a žurnalisté dobře vědí a řídí se tím - že to bohužel internetovou žurnalistiku poněkud omezuje, je nasnadě.

Dalších, subtilnějších "jinakostí" internetové žurnalistiky by se našla celá řada - daný prostor ale neumožňuje se jim podrobně věnovat. Ostatně, jak jsem psal výše, článek na Internetu musí být krátký.

Jiří Hlavenka

  Tisk