PONDĚLÍ 1.10.2001
Téma:"Je internetová žurnalistiska jiná?"
 
TÉMA
ZPRAVODAJSTVÍ
ROZHOVOR
PRÁVO & MÉDIA
ETIKA & MÉDIA
JAZYK & MÉDIA
RECENZE
LITERÁRKY
KALENDÁŘ
VOLNÁ TRIBUNA
ARCHIV TÉMAT
TÉMA
Specifika internetové žurnalistiky
Ondřej Neff 1.10.2001

Pokud jde o specifika internetové žurnalistiky, vidím zde dva zajímavé momenty. Velké zpravodajské servery, u nás je to zejména iDnes, jsou fakticky extenzemi mateřského - klasického - média, v daném případě deníku, ale může to být i rozhlas (BBC) nebo televize (CNN). Hrají roli doplňkového média s dvěma cíli: jednak zprostředkovat on line aktuální zpravodajství v rozsahu, které není možné v mateřském médiu zajistit, jednak poskytnout backgroundové informace. Do toho druhého okruhu patří i archiv, tedy možnost vracet se ke starším materiálům, což je u vysílaných médií nemožné a u tištěných obtížné (je nutno fyzicky jít do archivu). Toto je dosud nedoceňovaná funkce internetových médií a myslím, že zvláště ta druhá oblast bude mít stále větší význam. Rozvoj přenosových technologií tyto funkce nenaruší, naopak - i kdyby došlo k jakémusi technologickému spojení internetu a digitální televize, princip interaktivity zůstane a právě ten umožňuje jít do minulosti a taky do šířky.

Zatímco on-line zpravodajství a vstup do dokumentace vyžaduje velké nasazení prostředků a proto si mohou tyto funkce dovolit jen velké servery, prakticky každý server nabízí něco jako "fórum", komentáře k aktuálním článkům. Je to prostor pro názory jakkoli formulované, je to virtuální Hyde Park. Noviny mají rubriky s dopisy čtenářů - ovšem to jsou pečlivě vybírané materiály, zlomek toho, co do redakce přichází. Na internetu je všechno. Drsnost jazyka nově příchozího šokuje, ale asi i tato nevázanost k tomuto žánru patří. Jistěže lze diskutovat, zda tento "hlas lidu" je možno zahrnout do žurnalistiky. Osobně si myslím, že ano, myslím si, že internet je první médium s otevřeným přístupem k reflexi ze strany publika. Doplňujícím prvkem jsou i počítadla přístupů k jednotlivým materiálům, eventuálně hodnocení jakýmsi "známkováním". To jsou nové prvky. Nechci spekulovat o budoucnosti "komentářů" - mohly by snadno zdegenerovat, pokud by přístupů bylo mnoho a kdyby se skutečně každý chtěl vyjádřit. Ale zatím to tak je - komentáře existují a stojí za pozornost.

Závěrem, čistě obecně, pro internetovou žurnalistiku jsou zásadně limitujícím faktorem finanční zdroje. Internet není finančně náročný co se techniky týče (zde jsou náklady neporovnatelně nižší než u klasických médií), ovšem lidi je třeba platit stejně - a internet negeneruje ve velké většině vůbec žádný zisk. I tak zvané velké servery obvykle svoje produkty křížově financují z jiných zdrojů a uvidíme, jak dlouho taková podivná ekonomika vydrží.

Ondřej Neff

  Tisk