PONDĚLÍ 1.10.2001
Fórum:"Je internetová žurnalistiska jiná?"
 
FÓRUM
ZPRAVODAJSTVÍ
ROZHOVOR
PRÁVO & MÉDIA
ETIKA & MÉDIA
JAZYK & MÉDIA
RECENZE
LITERÁRKY
KALENDÁŘ
VOLNÁ TRIBUNA
ARCHIV FÓRA
FÓRUM
OBSAH - 1.10. 2001
FÓRUM Zapojte se do diskuse na téma: Je internetová žurnalistika jiná?
ROZHOVOR O kvalitě zpravodajství hovořila s Doc. Vladimírem Nálevkou z Filozofické fakulty UK Petra Köpplová.
PRÁVO & MÉDIA Jak upravuje zákoník práce zákaz konkurence?
JAZYK & MÉDIA Střet jazykových rovin
Zajímavé je, že zatímco slovo náklaďák je běžné a říkat nákladní automobil by mnozí žurnalisti považovali za perverznost, budou se do krve hádat o haléř a ačkoliv v životě nedrželi v ruce Slovník spisovné češtiny, ba často ani nevědí co to je, tvar halíř jim „připadá nespisovný“, aniž by vám ale zároveň sdělili nějaký argument, proč.
VOLNÁ TRIBUNA Příspěvek Marka Hlavici k mediálnímu tréninku pana ministra Lachnita

Nadační fond Ferdinanda Peroutky oznamuje vypsání grantů pro vytvoření původní reportáže metodami analytické a investigativní žurnalistiky. Podmínky udělení najdete na www.nadaceperoutka.cz

Je internetová žurnalistika jiná?
redakce 1.10.2001
Jakmile se na internetu začaly objevovat stránky, jejichž obsah připomínal média a jejichž autoři na sebe nahlíželi jako na novináře, rázem se lidé v různých zemích začali zabývat otázkou: Nakolik "psaní pro internet" mění současnou podobu žurnalistiky? Diskuse, jež se kolem této otázky rozvinuly, vedly k celé řadě změn. Na mnoha žurnalistických školách se začaly objevovat kurzy "psaní pro internet" či "on-line žurnalistiky". V zavedených redakcích, kde začaly připravovat "e-verze" svých titulů, se najednou projevilo napětí mezi těmi, kteří přispívají do papírových verzí, a těmi, kdo se podílejí na výrobě elektronické podoby.

Srovnání papírových a elektronických produktů vedlo k odhalení řady rozdílů. Internetová žurnalistika je rychlejší, ale její produkty také (snad dokonce žvanivější). Rozdíl mezi zprávou a komentářem se paradoxně na jedné straně překrývá, na druhé straně vyhrocuje. Internetové produkty vytlačovat klasické agentury (nejen vlastním zpravodajským servisem, ale i neustálými odkazy na zdroje), a současně nabízejí velmi subjektivní pohledy na kdeco. Setřel se i rozdíl mezi informací a zábavou - hravost webových stránek, možnost hypertextových odkazů dostává novinářské texty do pozoruhodně nezávazného prostředí humorných pohlednic, seznamek, animovaných žertů apod. Na druhou stranu hypertextové odkazy dovolují nabídnout čtenáři nebývale široké zázemí dalších informací.

To vše (spolu s poněkud jinou čtenářskou, resp. uživatelskou obcí a jiným životním rytmem souvisejícím s internetem) se pochopitelně promítá do jazyka internetové žurnalistiky, do témat i do způsobu zpracování. Internet se promítl i do podoby redakční a zpravodajské práce tradičních médií. Mnohonásobně se zvětšil počet dostupných zdrojů a mnohonásobně se zmenšila možnost jejich ověření. Z schopnosti vyhledávat "na sítí" se stala svého druhu kvalifikace. Na druhou stranu pokusy s tím přenést na internet i redakční přípravu novinářských textů vedla k řadě frustrací - ukázalo se, že novináři jsou lidský druh, který hodně staví na bezprostřední dohodě a neustálém dohadování, na osobním styku. Diskuse na téma, jak ovlivňuje prostředí internetu novinářskou práci, se vede po celém světě (internet je pozoruhodnou příležitostí pro podporu médií v rozvojových zemích!). V českém prostředí zůstává zatím trochu stranou zájmu veřejnosti. Snad je načase začít…

Specifika internetové žurnalistiky
Ondřej Neff 1.10.2001
Velké zpravodajské servery, u nás je to zejména iDnes, jsou fakticky extenzemi mateřského média. Hrají roli doplňkového média s dvěma cíli: jednak zprostředkovat on line aktuální zpravodajství v rozsahu, které není možné v mateřském médiu zajistit, jednak poskytnout backgroundové informace.

O slušňácích a rošťácích
Tomáš Vrba, NYU 1.10.2001
Poznámky čtenářů jsou zajímavým doplňkem sociologického obrazu média. Ty, jimž je totální svoboda světové sítě samo o sobě nejvyšší hodnotou, dávají "hlasu lidu" daleko větší prostor, a nutně pak mají odlišný styl myšlení i jazyka.

Internet je "jiné" médium
Jiří Hlavenka, Computerpress 1.10.2001
internetové médium velmi často překročí hranice svého žánru (tj. "e-časopisu" nebo "e-novin") a začne se rozšiřovat do jakéhosi oborově specializovaného portálu či kvazi-portálu. Toto postihuje jak zahraniční, tak české internetové média, a někde ona ne-žurnalistická část internetového média už dokáže převýšit část žurnalistickou (např. český Idnes.cz).

Mladá a neklidná
Jan Lipold, Týden 1.10.2001
Povrchnost souvisí i s lehkostí, s jakou se dá cokoli, co připraví internetový novinář, změnit - co před pěti minutami napíše, může za deset minut smazat a jako by to nikdy nebylo.

Internetová žurnalistika? Nevyužitá šance.
Jiří Leschtina 1.10.2001
Bohužel, zatím jsme na internetu svědky novinářských výkonů, kdy autoři nepřesvědčují silou a vahou argumentů, ale spíše naléháním, emocemi či rovnou polopolitickými kampaněmi.

Internet jako generační projekt
Ivan Hoffman, ČRO 1.10.2001
Internetová žurnalistika je obecně spíše svévolná, než svobodná. Především diskuse k různým tématům jsou překvapivě povrchní, nekvalifikované, hašteřivé. Jazyku chybí styl, myšlence noblesa.

Je internetová žurnalistika jiná než ostatní?
Petr Kopecký, ČT 1.10.2001
Trendem budoucnosti bude interaktivita, kdy si samo publikum bude určovat, na co se má obsah toho kterého média zaměřit. To se nebude týkat už jen internetu, ale s technickým rozvojem(např.digitalizací televize i rádií, ozvučení novin apod.)také dalších formátů.

Komentáře k tématu  
 
Příští fórum vyjde 8.10. 2001 Kontakt na redakci: mediareport@nadaceperoutka.cz